Статии от експертите

Компендиум за ентусиасти на изкуство и антики

От опита ми в галерията и постоянния допир до произведения на изкуството се замислям колко необятно всъщност е то. Всеки ден пред мен стоят прекрасни образци на българската живопис. Интересно е това, че забелязвам как погледът и усещането ми за дадена картина се променя както от нейното местоположение и осветеност, така и от моето настроение и емоция. Преди известно време ми беше зададен въпросът дали спирам да забелязвам множеството картини, които са около мен. Тогава си дадох сметка, че всъщност не мога да спра да ги забелязвам и усещам, напротив, всеки ден откривам по нещо ново в тях. Според мен това е магията на добрата живопис. Да успява постоянно да те провокира, да гледаш, да виждаш и откриваш. Сякаш в дадената картина са скрити множество детайли, които не се разкриват веднага. Сякаш тя ги пази и малко, по малко ги изкарва наяве. Но това е процес, който се случва само между теб и картината. Като да се влюбиш!  Може да се случи от първия поглед така и постепенно, но силната емоция остава запомнена.

Вярвам, че всеки един от нашите клиенти ценители е усетил връзката с Неговата картина.

Kino73

Златю Бояджиев /1903-1976/ „Хрельовата кула на Рилския манастир“ 1973 г., м.б.пл., 49,5х43,5 см., п.д.л. (може да я откриета в каталога на търг No. 20)

Това е картината, която е закачена в близост до мен и ме вдъхнови да размишлявам за „магията на изкуствoто“ 

От страна на нашата Аукционна къща „Енакор“ ще предложим на любителите на изкуството да се потопят в нашия свят до късните часове на вечерта на 19 май, събота! Ще бъдем част от „Европейската Нощ на Музеите“ и ще се радваме да Ви видим. Подготвили сме Ви експозиция  от картини „Стари български майстори на четката – познати и не толкова познати“.

Александра


Related articles

Product has been added to cart

Количка